poniedziałek, 23 lipca 2012

wegańskie ciasto bananowe

Zupełnie zapomnieliśmy o temacie alergii, bo... alergia najwyraźniej już kilka miesięcy temu zniknęła z naszego życia! Hurraa!!! Tym samym radośnie potwierdzamy, że faktycznie alergie u dzieci często przechodzą z wiekiem. A nasz Synek je na co tylko ma ochotę. I choć fanem słodyczy nie jest, bardzo lubi ciasto bananowe, które Mama piekła, kiedy jeszcze nasz wspólny jadłospis był bardzo ograniczony.

Ciasto jest banalnie proste i niesamowicie smaczne, więc chętnie do niego powróciliśmy robiąc je ostatnio na ogródkowe śniadanie u Cioci Doroty i Wujka Piotrka.

Składniki:
  • 4 banany
  • 2 szklanki mąki razowej (ew. zwykłej)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (ew. białego)
  • 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • szczypta soli
  • bakalie wg uznania
Przygotowanie:
Banany rozgnieść widelcem, wymieszać łyżką z resztą składników, przełożyć do formy keksowej i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz