środa, 3 listopada 2010

najprostszy biszkopt na świecie

No tak, znowu ciasto :) A to wszystko dlatego, że znalezienie dozwolonych słodkości wydawało się stosunkowo najtrudniejsze. Ten przepis na biszkopt wykorzystywały od zawsze moja Mama i Ciocia. Jest banalnie prosty w przygotowaniu i zawsze niezawodny. Do ciasta można dodać również kawałki jabłek, wówczas gotowe ciasto nie jest tak suche jak sam biszkopt. Gotowy biszkopt może być również doskonałym dodatkiem do musu z jabłek (jabłka z cukrem gotowane do miękkości) czy różnorodnych słodkich kremów. A co najważniejsze - z uwagi na składniki może być spożywany przez Mamę malutkiego Alergika :)

Składniki:
  • 5 jaj - oddzielnie białka i żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni.
  • Ubić sztywną pianę z białek.
  • Cały czas ubijając stopniowo dodawać do piany cukier, a następnie żółtka.
  • Na koniec do masy dodać mąkę i wymieszać całość na znacznie wolniejszych obrotach miksera lub po prostu łyżką.
  • Tortownicę o średnicy 23-25 cm lub wąską prostokątną blachę wyłożyć pergaminem (w oryginalnym przepisie smaruje się je masłem i posypuje bułką tartą).
  • Gotową masę wyłożyć do tortownicy lub na blachę i piec 45 minut.

Piekąc biszkopt wykorzystuję zazwyczaj ilości podane powyżej, ale naturalnie można je dowolnie modyfikować zachowując proporcje 1 jajko - 1 łyżka cukru - 1 łyżka mąki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz