Składniki:
- 5 jaj - oddzielnie białka i żółtka
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni.
- Ubić sztywną pianę z białek.
- Cały czas ubijając stopniowo dodawać do piany cukier, a następnie żółtka.
- Na koniec do masy dodać mąkę i wymieszać całość na znacznie wolniejszych obrotach miksera lub po prostu łyżką.
- Tortownicę o średnicy 23-25 cm lub wąską prostokątną blachę wyłożyć pergaminem (w oryginalnym przepisie smaruje się je masłem i posypuje bułką tartą).
- Gotową masę wyłożyć do tortownicy lub na blachę i piec 45 minut.
Piekąc biszkopt wykorzystuję zazwyczaj ilości podane powyżej, ale naturalnie można je dowolnie modyfikować zachowując proporcje 1 jajko - 1 łyżka cukru - 1 łyżka mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz