niedziela, 30 stycznia 2011

drożdżowe

Z jakiegoś powodu ciasto drożdżowe zawsze wydawało się Mamie trudne do zrobienia. A przede wszystkim zniechęcający był długi czas przygotowywania i oczekiwania na wyrośnięcie... A tymczasem przygotowanie ciasta drożdżowego może być niesamowicie łatwe, co udowodniła ostatnio Ciocia Asia.

Składniki: 
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody (do rozpuszczenia drożdży)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 8 żółtek
  • 50g drożdży
 
Przygotowanie:
  • Żółtka miksować do czasu, aż będą puszyste i zbieleją.
  • Stopniowo dodawać cukier, potem mąkę na zmianę z drożdżami i olej.
  • Zostawić do wyrośnięcia na blasze w ciepłym miejscu na około 30 minut.
  • Piec w 180 stopniach około 25 minut (włożyć do letniego piekarnika).

Ciasto wyszło tak pyszne, że nie zdążyłyśmy zrobić mu zdjęcia. Więc zamiast tego materiał o languście ;)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz