czwartek, 28 października 2010

marchewka czy dynia?

Takie pytanie padło w ostatni weekend. Nie chodziło jednak o wybór pierwszego warzywa, jakie spróbuje Synek. Na to jeszcze odrobinę za wcześnie :) Tym razem chodziło o wybór ciasta. W ostatni weekend wygrało marchewkowe, w najbliższy pewnie wygra dyniowe! Tak się bowiem fantastycznie składa, że żadne z nich nie zawiera mleka ani masła, więc Mama może je ze smakiem zajadać. Dużą zaletą obu, podobnie jak w przypadku bezików, jest krótki czas przygotowania. Bo przy słodkich Maluchach czas jest na wagę złota :)))

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki marchwi lub dyni

Przygotowanie:
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
  • Na tarce o grubych oczkach (lub z pomocą sprytnego robota kuchennego :)) zetrzeć marchew lub dynię.
  • Ubić sztywną pianę z białek.
  • Cały czas ubijając do piany dodać cukier, później żółtka, a następnie mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon.
  • Na koniec do masy dodać startą marchew lub dynię oraz olej i wymieszać łyżką.
  • Masę przelać do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz