Z rewelacyjną chrupiącą warstwą na wierzchu...
Składniki:
- szklanka kaszy manny
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- około 1,5kg jabłek
- około 125g masła roślinnego
- pół łyżeczki cynamonu (ewentualnie)
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wymieszać w naczyniu wszystkie suche składniki.
- Tortownicę o średnicy 23-25 cm wysmarować masłem roślinnym i wysypać mąką.
- Do tortownicy wyłożyć połowę suchych składników, następnie starte jabłka (które można posypać cynamonem) oraz drugą połowę suchych składników. Na wierzchu ułożyć gęsto kawałeczki masła roślinnego, które pod wpływem pieczenia wraz z sokiem z jabłek połączy suche składniki.
- Piec 60 minut.
Mamy małych Alergików mogą też cieszyć się smakiem wielu innych szarlotek
o ile zwykłe masło zastąpią masłem roślinnym :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz