wtorek, 30 listopada 2010

kruche ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane są pyszne. Ciasteczka owsiane są też przełatwe do zrobienia. I w dodatku przygotowuje się je bardzo szybko, a później tylko czeka na efekt :) A w całym domu roznosi się śliczny zapach. Jaki zapach konkretnie? To już zależy od dodatków. My z Synkiem zrobiliśmy cynamonowe, ale już mamy całą listę dodatków na następny raz.

Składniki:
  • opakowanie masła roślinnego (250g)
  • 200g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 200g mąki
  • około 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki (do wyboru):

  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • rodzynki
  • orzechy
  • skórka pomarańczowa
  • skórka cytrynowa
  • kawałeczki czekolady
  • kakao
  • suszona żurawina
  • jabłka starte na grubych oczkach lub w małych kawałeczkach
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
  • Utrzeć masło z cukrem.
  • Do masy dodać jajko i dokładnie wymieszać.
  • Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, a na końcu płatki owsiane. Wymieszać.
  • Razem z suchymi składnikami wymieszać ulubione dodatki.
  • Na blachę wyłożoną pergaminem wykładać w pewnej odległości od siebie małe porcje ciasta. W trakcie pieczenia kawałeczki ciasta będą stawać się coraz bardziej płaskie i okrągłe.
  • Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut aż ciasteczka zrumienią się nieco na brzegach.

Przepis można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań np. dodając mniej cukru jeśli ktoś woli mniej słodkie ciasteczka czy łącząc ze sobą kilka dodatków naraz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz